Tynaarlo

Droogpak kopen

De afgelopen tijd heb ik aardig tijd gestoken in het uitzoeken van een droogpak. Omdat er meerdere clubleden met dezelfde overweging zitten leek het me leuk mijn overwegingen in een artikeltje op de site te delen. Let op! Het gaat dus om mijn mening, en die kan uiteraard voor iedereen anders zijn.

WAAROM EEN DROOGPAK

De hoofdreden voor mij is comfort. Ik ben er geen grote fan van om in mijn blootje achter mijn auto te staan, laat staan als het vriest, waait of gewoon vies weer is. Ik vind het leuk om te duiken en daarom wil ik graag gewoon in de winter daarmee door gaan. Als je dan bijvoorbeeld meerdere duiken zou willen maken op één dag moet je eigenlijk wel een droogpak hebben, anders moet je iedere keer in een koud nat pak kruipen. Verder worden de duiken natuurlijk steeds korter als het water een paar graden boven nul is.

WAAROM GEEN DROOGPAK

Allereerst, zoals met de hele duik uitrusting, het kost klauwen met geld! Als je een nieuw droogpak + onderpak nodig hebt moet je rekenen dat je tussen de € 1.000,- en € 2.000,- kwijt bent. (je kunt uiteraard nog gekker gaan).

Een andere overweging die ik tegen kwam online is het gevoel van vrijheid dat je hebt als je in een natpak duikt. Je bent gestroomlijnder en je hebt dus minder weerstand in je neopreen natpak.

WAT VOOR TYPES DROOGPAK

Grofweg heb je twee types: NEOPREEN en TRILAMINAAT. Neopreen lijkt meer op natpak duiken, die pakken zijn ook van neopreen. Net als met een natpak sluit het rekbare neopreen nauw aan op het lichaam, het is een isolerend materiaal waardoor je dus ook een minder dik onderpak nodig hebt. Trilaminaat is van zichzelf niet isolerend en zit ruimer om het lichaam heen, je draagt er een dikker onderpak onder. Afhankelijk van het seizoen kun je verschillende onderpakken gebruiken waardoor je trilaminaat het gehele jaar door comfortabel kunt gebruiken.

VERGELIJKING??

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende materialen. Een Neopreen pak is isolerend van zichzelf omdat het een dikker materiaal is. Dit heeft als nadeel dat het volume groter is en dus het drijfvermogen toeneemt. Je hebt dus meer lood nodig met neopreen. Maar het voordeel is dat het pak van zichzelf warmer is. Echter, 0p diepte worden deze eigenschappen omgedraaid. Het neopreen drukt in onder de druk van het water. Het pak verliest volume en dus isolatiewaarde en het drijfvermogen neemt af. Op diepte is een neopreen pak dus kouder en je hebt ineens meer lucht nodig voor je “trim”. Een neopreen pak is echter wel vaak toegankelijker geprijsd, daar staat weer tegenover dat een trilaminaat weer gemakkelijker te repareren is als het eenmaal beschadigd is. In de tabel vind je dit verhaal op een rijtje:

 

Isolatie Isolatie “op diepte” Stroomlijn Reparatie Prijs Drijfvermogen
Neopreen + +/- + +
Trilaminaat +/- + + +

 

DUS, WAT DOEN WE?

Het hangt er van af wat je wil gaan doen, waar ga je duiken en hoe vaak. Een neopreen pak is goedkoper en heeft veel voordelen om de winterperiode te overbruggen. Als je niet diep gaat is het pak warmer en ben je gestroomlijnder waardoor je minder weerstand hebt. Denk je echter het pak het hele jaar door te willen gebruiken dan is het neopreen pak in de zomer waarschijnlijk te warm. Als je dieper gaat is het pak kouder en heb je meer lucht nodig om je “trim” te behouden. Het pak is kwetsbaarder en minder makkelijk te repareren.

Omdat ik van plan ben uiteindelijk ook de Noordzee op te gaan en voor mezelf zoveel mogelijk opties open wil houden kies ik voor een trilaminaat pak.

NIEUW OF TWEEDEHANDS

Op marktplaats worden veel pakken aangeboden, vanwege de pittige prijs van een nieuw pak erg verleidelijk. Toch is in dit geval goedkoop vaak duurkoop. Het repareren van beschadigde seals (latex of siliconen afsluiting rondom je nek en armen) een beschadigde rits, of een hardnekkig lek ergens in je pak is erg prijzig en kan gauw je besparing teniet doen.

MIJN CONCLUSIE

Ik koos er voor om een nieuw pak te gaan kopen. Ik ben wezen kijken bij Procean in Leek op aanraden van Björn. Erg mooie pakken maar de “confectie maat” was voor mij te ruim om het middel. Zij verkopen maatpakken (die dan dus perfect aansluiten) voor slechts iets van € 150,- extra boven de prijs van een confectie pak. Echter omdat maatpakken pas in maart leverbaar zijn, in verband met een verhuizing van de productie, besluit ik om nog even verder te kijken. Lucas Dive in Nijverdal heeft in de laatste weken van december vaak mooie aanbiedingen. Dan kun je verschillende pakken aan proberen en kijken wat je het fijnst vind zitten. Dat is uiteindelijk toch het belangrijkst.

Uiteindelijk had ik een mazzeltje. Via Ruud van duikschool Adora kon ik een tweedehands Otter trilaminaat pak overnemen wat mij als gegoten zit. Omdat het dan van een betrouwbaar iemand komt heb ik de gok gewaagd en dit pak overgenomen.

Ik hoop dat dit artikel jullie helpt bij de keuze van een pak.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

6 reacties op “Droogpak kopen”

 1. Martijn Klijnstra avatar

  Al overgenomen? Tof; gefeliciteerd man!

 2. Martijn Klijnstra avatar

  goed geschreven ook… Nuttig!

 3. Peter Elskamp avatar
  Peter Elskamp

  Klinkt prima, informatief stukje!

 4. Jos de Schiffart avatar

  Thx. Als er geen zak van klopt moet je het ook zeggen hoor Martijn 😉

  1. Martijn Klijnstra avatar

   Ik loop er nog wel even grondig doorheen 😉

 5. Werner Hessing avatar

  Handige informatie alvorens een droogpak aan te schaffen.