Deense stromingsduiken

Na een week op de Noordzee te hebben vertoefd met mooie wrakken, is het na een paar dagen werken alweer tijd om naar Denemarken te gaan met onze duikclub.

Han, mijn duikbuddy pikt mij om negen uur op en samen vertrekken we richting Denemarken. De reis gaat goed tot we in Duitsland zijn… Hier worden we omgeleid van de snelweg, staan we een half uur muurvast en komen de ambulances ons voorbij gereden. Behalve de gebruikelijke file is er ook een ongeluk gebeurd. De verdere reis loopt voorspoedig en we komen om vier uur aan op de Camping in Middelsfart. Bij het aanmelden zegt de dame achter de balie dat er al meer DTH-ers aanwezig zijn en dat die onze sleutels al hebben opgehaald!

Wanneer we bij onze huisjes komen staan er helemaal geen auto’s. We bellen Bart die meedeelt dat ze al bezig zijn met omkleden om te gaan duiken. Jeetje, dat willen wij! We gooien onze slaapspullen in het huisje en vliegen naar de duikstek. Bart en consorten zijn reeds onder water. Dit is voor ons ook het sein om onze duikpakken aan te trekken en het onderwaterleven van Sobadet te ontdekken.

 

Op dertig meter komen we een donderpad tegen.
Op dertig meter komen we een donderpad tegen.

Flink peddelen
Wanneer we te water gaan líjkt het niet alleen behoorlijk te stromen. In de praktijk blijkt het ook écht behoorlijk te stromen. We moeten flink peddelen om vooruit te komen. Na een kwartier houden we het voor gezien en stijgen we bij de steiger op. Hier komen we onze clubleden ook tegen, ze melden ons dat er een stukje verderop een ketting is die naar een meter of vijftien diepte loopt. Omdat een kwartier wel erg kort is, gaan we ook via de ketting naar beneden en zwemmen langs een hele mooie steile wand. We komen kabeljauw, schol en lipvissen tegen. Wauw! We genieten volop en ik maak veel foto’s en filmpjes. Dan is het tijd om de kant weer op te zoeken en we komen net iets voorbij de steiger omhoog, gewoon weer perfect!

dolfijnweekdsc_0201_3275_1213

Nadat wij allemaal ons slaapplaats hebben ingericht moeten we natuurlijk ook voor in innerlijke mens zorgen. Omdat we geen zin hebben om te koken besluiten we om ergens wat te gaan eten. We vinden algauw een pizzeria/kebabhuis. Het is er wel heel rustig binnen. Zou het wel lekker eten zijn? Nou, daar kom je maar op één manier achter en we bestellen pizza of een kebab. Het wordt vrij snel gebracht en smaakt uitstekend, hier kunnen we nog wel eens eten.

Nachtduik
Omdat het nog niet heel laat is besluiten we om nog een avondduik te maken. Omdat we hier niet echt heel bekend zijn gaan we via de duikkaart op zoek naar een mooie stek. Dit wordt de Ammoniak haven, dit is ook maar op een paar minuten van onze camping. Het lijkt hier redelijk rustig wat stroming betreft en we besluiten om hier ook een duik te gaan wagen. Het loopt geleidelijk af en er staan hele grote wierbladen. Ook zien we veel schol en ook putaal. Wanneer we weer boven zijn klaagt mijn duikbuddy over de vele kwallen, de brombeer.

 

Tijdens de nachtduik zien we een putaal.
Tijdens de nachtduik zien we een putaal.

Stromingsboei
De volgen morgen arriveren nog twee van onze duikers. Ze vragen ons direct of wij de boei bij Sobadet hebben gezien? Nee, is daar dan een boei? Die was er vroeger wel, een stromingsboei. Na het ontbijt gaan we eerst een duik maken in Shoghoj/lyndsore ook deze duikstek is vlak bij onze camping. Het is een idyllische omgeving met zeilboten op het water. Dan wil je als duiker natuurlijk dat het onder water minstens zo mooi is. Na een meter of dertig uit de kant loopt het langzaam af en komen we veel verschillende waterplanten tegen en ook zien we donderpadden en af en toe een schol. ’s Middags gaan we naar de Sobadet en wat zien we, een stromingsboei! Oeps, hebben we gisteren toch in de volle stroom gedoken?!

 

Een schol ligt rustig op de bodem.
Een schol ligt rustig op de bodem.

Nu is het tijd om te gaan duiken ook nu gaan we bij het ketting naar beneden. De stroming is veel minder en we laten ons lekker meedriften. Dit gaat een kleine twintig minuten door en daarna gaat de stroom bijna gelijk de ander kant uit. Dit is genieten zonder een vin te verroeren! We zien weer veel jonge kabeljauw, lipvissen en bot. Nadat we ons hebben omgekleed gaan we nog even kijken bij het water en blijkt de stromingsboei alweer bijna onder water te zijn verdwenen.

Zondag is het tijd om weer terug te gaan naar Nederland, hopelijk gaan we hier volgend jaar weer heen met de club!


Geplaatst

in

door

Tags: